Who runs the world? Girls!

Duivelse vrouwen

Heb je de aflevering van Duivelse Vrouwen gezien 12 mei? Het ging over de vrouw van Nicolas Lombaerts, Karolien Van Der Sprecht. Nicolas Lombaerts woont nu al negen jaar in Rusland in het koude Sint-Petersburg en hij gedraagt zich soms als een echte rus. Dat is toch wat Karolien zegt. Maar whatever, daar gaat het nu niet om.

Katrin Kerkhofs, de presentatrice van het programma en de vrouw van voetballer Dries Mertens gaat elke week naar ergens anders om te zien hoe de Belgisch voetbalvrouwen het doen, het leven met al het reizen en het weinig zien van hun partner. Deze week was ze dus bij Karolien.

Nicolas moet in de dag trainen, dus gingen de twee vrouwen op verkenning in de stad. Karolien kent Rusland ondertussen ook wel, ze is er bijna elke week. Ze vertelde dat Russen soms erg koud en onvriendelijk kunnen overkomen maar eens dat je ze kent, dat het dan wel (heel soms) vriendelijke en warme mensen kunnen zijn.

Ik verschoot echt toen Karolien vertelde dat vrouwen in de Russische cultuur echt genegeerd worden. Russen doen niet alsof vrouwen niet bestaan, maar de vrouwen moeten thuis blijven en braaf achter hun man lopen terwijl de man gaat werken en zorgt voor het inkomen. Ja, dat zal op andere plaatsen ook nog wel zo zijn, maar hier in Rusland gaat het toch nog een stapje verder.

Toen Karolien en Katrin op stap gingen werd het heel duidelijk. Katrin wou een souvenir kopen bij een souvenirstandje dat op straat stond. Er stond geen prijs op, dus wou ze dit vragen aan de verkoper. Karolien waarschuwde Katrin dat de man wel eens kortaf zou kunnen zijn, maar het was veel erger. De verkoper negeerde Katrin gewoon volledig. Katrin probeerde het in het Russisch: “оправдание”, maar nog geen reactie. Het duurde enkele minuten voordat de verkoper eindelijk naar de twee dames kwam. Toen de verkoper er eindelijk was zei hij praktisch niets. Hij zei de prijs, gaf de souvenir en voila, dat was het.

Katrin verschoot, en ik ook.

Ik weet het wel, mannen en vrouwen staan nog steeds niet op gelijke voet. Niet in het professionele leven en niet op persoonlijk vlak. Maar zoals het in Rusland was, had ik niet verwacht.

Na wat Google-werk bleek dat Rusland niet het enige land is, of dat Katrin niet de enige vrouw is die slachtoffer van ongelijkheid werd. Er zijn duizende gevallen zoals dit, duizende gevallen van ongelijkheid. De vrouw is niet minder dan de man, in tegendeel. In alle andere blogposts komt net naar boven dat de man niets is zonder de vrouw.

Vrouwen aan de top! Leve het feminisme! Want daar gaat het hier om: de vrouw.

Voor je denkt dat je hier te maken hebt met twee doorwinterende feminsten die dit artikel schrijven. Think again. Wij houden van mannen. Sommige toch. Wij hebben mannen nodig in ons leven. Heel af en toe als we dat ene potje augurken niet opengedraaid krijgen.

Daarom eerst even een kleine introductie tot het feminisme. Een paar stereotypes die we willen doorbreken voor we verdergaan met ons artikel.

Wat is het eerste waaraan je denkt als je het woord “feminisme” hoort? Beha-loze, manhatende lesbiennes die nog nooit van een scheermesje gehoord hebben? Manwijven die jaloers zijn op mannen en daarom zich net als hen kleden en gedragen? Carrièrevrouwen die geen man en kinderen willen?

Het woordenboek leert ons de juiste definite van feminisme: ‘het streven naar een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen’.

Als ze ons zouden vragen of we feministen zijn op basis van die beschrijving zeggen we volmondig: “JA”.

We zouden nu heel gemakkelijk tientallen infographics kunnen laten zien waar de loonkloof tussen mannen en vrouwen wordt uitgelegd. We zouden kunnen smijten met begrippen als glazen plafond maar dan gaan we niet doen. Wie leest er nu graag 3000 woorden lang negatief geklaag? Niemand toch? Dus proberen we het positief te houden, speciaal voor jou!

Let’s focus on the positive! Onze voorbeelden, straffe verhalen en enkele bedenkingen.

Our Queen, Beyoncé

Because I am a female, I am expected to aspire to marriage,

I am expected to make my choices always keeping in mind that marriage is the most important. Marriage can be… a source of joy and love and mutual support. But why do we teach girls to aspire to marriage and we don’t teach boys the same?”

“We teach girls that they cannot be sexual beings in the way that boys are. If we have sons, we don’t mind knowing about our sons’ girlfriends, but our daughters’ boyfriends? God forbid. But of course when the time is right we expect those girls to bring back the perfect man to be their husband.”

“Girls are raised to see each other as competitors, not for jobs or accomplishments, but for the attention of men.”

Een stukje tekst dat je misschien vaag herkent. Woorden van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie tijdens haar TedTalk. Zegt je niets? Misschien zegt het liedje “Flawless” van Beyoncé je wel meer.

Een meer recenter voorbeeld waarom Beyoncé voor mij de ideale powervrouw is, is haar nieuwste album ‘Lemonade’. Ze zingt over de ontrouw van haar man, de positie van zwarte vrouwen in de wereld.

Sommige argumenteerden dat het album juist het omgekeerde van feminisme uitstraalt. Maar haar album veroorzaakte wel een wereldwijde discussie over racisme, feminisme, sociale media en de muziekindustrie. Artikels vol over het album, de manier waarop het uitgebracht werd, de nummers en hun betekenis..

Goede marketing en missie geslaagd denk ik dan.

Beyoncé Knowles staat ook niet voor niets op nummer 21 op de lijst van ‘Most Powerful Women’ volgens Forbes. Op de 21ste plaats, op een lijst waar zelfs Michelle Obama en Angela Merkel zijn opgenomen, dat is een serieuze prestatie voor een zangeres. Een zangeres met een visie, dat brengt duidelijk heel wat op.

Most Powerful Women List

De Most Powerful Woman volgens Forbes is Angela Merkel. Verbaast me niets. Angela is de kanselier van Duitsland, niet de president. Maar wees nu eerlijk, wie kent de naam van de Duitse president? Ik niet in elk geval. Als het over Duitse politiek gaat, gaat het over mevrouw Merkel. Zij neemt de beslissingen en runt precies heel Duitsland op haar eentje. Niet moeilijk dat zij dan op nummer 1 staat. Nummer 1 van de hele wereld, wat een vrouw!

Ik zal even de top 10 kort beschrijven, best wel interessant om te weten waarom die vrouwen zo powerful zijn.

1: Angela Merkel – kanselier Duitsland
2: Hilary Clinton – presidentskandidaat in de USA
3: Melinda Gates – politieker in USA en runt de Bill & Melida Gates Foundation
4: Janet Yellen – politieker in USA en van de Federal Reserve
5: Mary Barra – CEO van General Motors
6: Christina Lagarde – managing director van het Internationaal Monetair Fonds
7: Dilma Roussef – president van Brasilië (net afgezet dus zij zal wel wat dalen in de ranking)
8: Sheryl Sandberg – COO Facebook
9: Susan Wojcicki – CEO van YouTube en Google
10: Michelle Obama – First Lady van USA

Tien vrouwen die het duidelijk verdienen om in deze lijst te staan. Deze vrouwen staan duidelijk ‘hun mannetje’ in de politiek en in de business wereld. Toch straf dat het gezegde om te zeggen dat je je sterk houdt en goed je best doet zelfs mannelijk is: ‘je mannetje staan’.

Er is ook een event in Las Vegas: ‘Most Powerful Women in Network Marketing Event’. In de netwerk marketing wereld is het dus niet normaal dat vrouwen sterk zijn, dat zij de leiding hebben. Anders zou dit event een gewoon Network Marketing Event zijn, niet?

Hoe het event wordt beschreven: “The training will consist of over 20 amazing individual women who will share tips, ideas and insights on being a more powerful leader in our great profession.”

“This Event is Designed to: celebrate women entrepreneurs, empower women to enjoy a full and successful life and become financially independent, encourage women to step up and into their true potential, help women overcome fears, promote a healthy balance of a business and a family, explore in a safe and secure environment the issues and challenges women face in starting and building their own business.”

Wauw, hoe hard kan je mannen afstoten? De beschrijving hier is op en top vrouw-vriendelijk, maar toch ook wel een beetje vrouw-onvriendelijk. Of zie ik het misschien verkeerd? Overdrijven ze hier niet een beetje? “Dit event is er om de vrouwen hun angsten te overkomen, om een goede balans tussen werk en familie te vinden, om ze in een veilige omgeving problemen aan te kaarten.” Kom op, moet dit nu echt?

Nog even herhalen wat feminisme nu weer juist was: ‘het streven naar een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen’. Een gelijkwaardige behandeling dus!

Mannen en vrouwen worden op dit event duidelijk niet gelijkwaardig behandeld. Ik snap het wel, het is een event speciaal voor vrouwen maar ik vind dat het er toch een beetje over gaat. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal voor feminisme: “Leve de vrouw!”. Maar we moeten nu ook weer niet overdrijven hé.

Vrouwen op de werkvloer

Dit brengt ons nadeloos naar het volgende onderwerp.

De quota voor vrouwen op de werkvloer wat al tot heftige discussies heeft geleid in het verleden. Ikzelf ben tegen deze verplichte quota. Persoonlijk vind ik dat gewoon de sterkste en meest geschikte persoon voor de job moet gekozen worden.

Hoe zou jij je voelen als je weet dat jij een functie krijgt enkel en alleen omdat het quota behaalt moet worden? Ze voeren de regel in om een evenwicht te bekomen tussen mannen en vrouwen in bestuurfuncties. In mijn ogen benadrukken verplichte quota de zogezegde zwakte van vrouwen.

Vrouwen zouden in het bestuur moeten zitten omdat ze het verdienen. Omdat ze even hard of zelfs nog harder werken dan de mannen. Harder werken om even veel respect te verdienen als hun mannelijke collega’s, ook niet echt logisch.

Uiteraard ben ik ook op de hoogte van de tegenargumenten. Vrouwen werken gemakkelijker deeltijds om zo hun carrière en gezin te combineren. Ze worden vaak gezien als minder ambitieus van zodra er kinderen in het spel komen. Hierdoor is het niet altijd evident dat vrouwen kaderfuncties gaan bekleden. Het probleem is dat dit het algemene beeld is dat de maatschappij vormt van de vrouw.

“Zet je ambities opzij om voor je gezin te zorgen”.

“Vrouwen zijn te emotioneel om hoge functies te bekleden”

In mijn ogen zorgt juist de diversiteit van je team voor een positieve dynamiek.

Om het even kort samen te vatten. Quota zijn goed om de discussie op gang te trekken rond het onderwerp maar wat er voonamelijk moet veranderen, is de algemene beeldvorming. Het beeld van de vrouw aan de haard is al wel voorbijgestreefd in deze tijden maar toch zijn we er nog niet helemaal. Maar hoe verander je een beeld dat al zolang ingebakken zit in onze cultuur? Met kleine maar belangrijke stapjes!

Laten we even kijken naar de tv wereld. Mijn innerlijke serie bingewatcher denkt meteen aan twee voorbeelden van mijn favoriete series.

Als ik aan krachtige vrouwen op tv denk, dwalen mijn gedachten meteen af naar Jessica Pearson van de serie Suits. Medeoprichtster van het advocatenbureau Pearson Hardman. Koelbloedig en fel maar altijd rechtvaardig. Wie een trouwe volger is van de serie weet dat ze geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken.

Een ander voorbeeld van een harde tante is Olivia Pope van de succesvolle Amerikaanse serie Scandal. Crisismanager gespecialiseerd in politieke kwesties. Ze wordt als boegbeeld gezien van de goed opgeleide zwarte vrouw.

Ik zou nog zeer veel verschilende vrouwelijke personage’s kunnen voorstellen die kracht uitstralen en de stereotypes doorbreken maar dat zou ons te ver leiden. Waarom heb ik nu net voor deze twee voorbeelden gekozen? De sectoren waarin deze twee dames actief zijn.

Rechten en politiek.

Nog zeer vaak worden deze twee sectoren gedomineerd door de mannelijke bevolking. Een bijkomend aspect maar niet onbelangrijk is hun huidskleur. Het gaat hier om twee Afro-Amerikaanse vrouwen. De krachtige vertolking van de personages draagt in mijn ogen bij tot een positieve beeldvorming.

Vrouwen moeten niet altijd de rol van stoeipoes krijgen. Ze kunnen meer dan alleen tegenspeelster zijn van de (mannelijke) held van het verhaal. Ze zijn niet altijd ‘de prinses die gered moet worden’.

Dit heeft de tv wereld stilletjes aan wel begrepen.
Nu alleen de echte wereld nog…

So now what?

Om die beweging op gang te zetten, hebben we in de andere blogberichten telkens vrouwen in de kijker gezet maar net op een andere manier dan gewoonlijk. Het gaat niet telkens over het leven van de vrouwen, maar om hoe die vrouwen de wereld hebben veranderd door middel van een man. Want wees nu eerlijk, zonder de vrouwen zouden veel van de besproken mannen niet zover zijn gekomen als nu.